Stok Nedir?

stok nedir?

“Stok Nedir?, Stok Yönetimi Neden Yapılır?, Stok Yönetiminin Avantajları Nelerdir” gibi sorular yanıt bulacağınız yazımızda, stok yönetimi hakkında bilmeniz gereken her şeyi detaylı bir şekilde anlatıyoruz. İşte detaylar…

Stok Nedir?

Bir firmanın üretimini gerçekleştirmek için depoladığı hammadde, yarı mamul, mamul ya da ürünlere stok denir.

Stok tutmak, üretici firmaların maliyet kalemlerinden biridir. Herhangi bir maliyet gibi envanter de ikame maliyetlerini artırmadan kontrol edilmelidir. Üretim ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli envanteri korurken lojistik, depolama, aşınma ve diğer maliyetler azaltılmaya çalışılır.

Stok Yönetimi Neden Yapılır?

Mükemmel depo ve stok yönetimi ile iş planlaması için güvenilir bilgiler sağlayabilir ve üretimden sevkiyata kadar tüm süreçleri iyileştirebilirsiniz. Bu şekilde oyunda elleriniz güçlenecektir. Yanlış hesaplanmış stok maliyetler veya stok kayıpları sizi zora sokabilir. Depo yeri, raf ve barkod sistemleri, envanter yönetimi vb. faktörlere ek olarak, çevrimiçi envanter yönetimi prosedürleri de etkili envanter yönetimi için önemlidir.

Stok Takibi Nasıl Yapılır?

Stok takibi, kağıt ve kalemle, excel benzeri bir programla, kendi yazılımınızla veya hazır envanter izleme yazılımlarını kullanarak yapılabilir.

Stok Yönetiminin Avantajları

Üretim sürecinin devamlılığını sağlar.
Stok yönetimi düzenli üretimi kolaylaştırır. Bu sayede malzeme sıkıntısı yaşanmaz ve üretim kesintiye uğramaz. Ürünleriniz artan talebe hazır olunur.

Müşteriye verilen hizmetin kalitesini artırır.
Müşterilere, üretimi beklemeden ürün gönderme fırsatı sunar. Bu durum zaman kazandırır ve müşteri memnuniyetini artırır.

Maliyetleri düşürür.
Stok yönetimi ile büyük talep gören büyük miktarda hammadde ve ürün tedarik edebiliriz. Bu şekilde tedarik ve lojistik maliyetleri azalır ve satış süreci daha düzenli olur. Aynı zamanda maliyet muhasebesi de daha kolaylaşır.

Ürün kaybını azaltır.
Başarılı stok takibi sayesinde, şirket malzemeleri, hammaddeleri veya ürünleri kontrol altında tutar. Kayıplar en aza indirilir.

Fiyat dalgalanmasından etkilenmeyi önler.
Şirketin hammadde ve ürünlerin olası fiyat artışlarından kaçınmasını sağlayabilir.

Stok yönetimi yazımızı beğendiyseniz. Sizin için yazığımız diğer yazılara da göz atmanızı öneriyoruz. “E-tahsilat Nedir? ve E-tahsilat Yöntemleri Nelerdir?, E-tahsilat Nasıl Yapılır?” konulu yazımız için buraya, “Pazar araştırması nedir, neden önemlidir ve nasıl yapılır?” konulu yazımım için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.