Şirket Türleri Nelerdir?

şirket türleri

Kobilgi

Şirket Türleri Nelerdir

Kobilerin Bilgi Platformu

Şirketiniz için Vergi Tasarruf Rehberine aşağıdaki bağlantıdan ücretsiz ulaşabilirsiniz.


Hemen İndir

Şirket bir ya da birden fazla kişi tarafından kar elde etmek amacı ile kurulan tüzel yapıdır. Birden fazla şirket türü bulunmaktadır ve her birinin yapısı farklıdır. Şahıs şirketi, sermaye şirketi ya da bir ile birden fazla ortaklı olmasına göre değişen şirket türleri bulunur. Peki, bu şirket türleri nelerdir? Bu yazımızda size şirket türlerinin detayından bahsedeceğiz.

Devlet Teşvikli Vergi Avantajlarından Hemen Yararlan

Şirket Türleri Nelerdir?

Şirket türleri hakkında bilgi sahibi olabilmek için şirket isimlerinin yanlarında yer alan LTD ya da A.Ş gibi ibarelere bakarak bu şirketlerin nasıl kuruldukları, sermaye yapıları ya da faaliyet alanlarını öğrenebiliriz. Şirketler sermaye ve şahıs şirketi olmak üzere ikiye ayrılır. Ayrıca bu iki gruba da giren şirketler de mevcuttur. Bunlar e-ticaret ve faktoring şirketleridir. Şirket türlerini şu şekilde maddeleyebiliriz;

Sermaye Şirketleri

  1. Anonim Şirket
  2. Limited Şirket
  3. Paylı Komandit Şirket
  • Şahıs Şirketleri
  1. Kollektif Şirket
  2. Adi Komandit Şirket
  3. Adi Şirket
  • İki Kategoriye Giren Şirketler
  1. E-Ticaret Şirketleri
  2. Faktöring Şirketleri

Şimdi bu şirketlerin tanımlarını inceleyelim.

Vergi Uzmanları Uyardı !

Uzmanlar şirketleri uyardı. Yemek kartı vergi avantajlarından yararlanmayan işletmelerin kaybı en az 15.000₺…


Hemen Öğren

Sermaye Şirketleri

Sermaye şirketleri yönetim şekli ve sermaye miktarı bakımından şahıs şirketinden farklılık gösteren şirket türüdür. Bu şirket yapısının en belirgin özelliği sermaye payı ve yönetim hakkının birbirinden ayrılmış olmasıdır. Ortakların sorumlulukları vermeyi taahhüt ettikleri sermaye miktarı ile sınırlıdır. 3 tür sermaye şirketi vardır. Bunlar;

Anonim Şirket

Anonim şirket kanunen yasak olmayan her türlü konu ve ekonomik amaç için en az 1 en fazla sınırsız gerçek veya tüzel kişi tarafından asgari 50.000 TL sermaye ile kurulan bir şirket türüdür. Her bir payın itibari değeri en az 1 kuruştur. Ortakların şirkete karşı sorumlulukları sadece taahhüt ettikleri sermaye payı ile sınırlıdır. Ortak sayısı 500’ü geçtiği takdirde Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine tabi olurlar. Anonim şirketler genel kurul ve yönetim kurulu gibi organlarla yönetilir, hisse senedi ve tahvil çıkarabilirler.

Limited Şirket

Limited Şirket gerçek ve tüzel kişiler tarafından, ekonomik faaliyetleri gerçekleştirmek için kurulan bir şirket türüdür. Yasalara aykırı olmayan her türlü (bankacılık hariç ) ticari faaliyet için limited şirketi kurulabilir. Yeni TTK’ya göre ortak sayısı en az 1 en fazla 50 ile sınırlı olup ortaklar tarafından asgari 10.000 TL başlangıç sermayesi taahhüdü ile kurulur. Her bir payın itibari değeri en az 25 TL ve bunun katlarıdır. Ortakların yetki ve payları şirket kurulurken yapılan sözleşmede belirtilir. Ortakların şirkete karşı sorumlulukları sınırsızdır. Limited şirketlerde ortak sayısının 20’yi geçmesi durumunda anonim şirketlerdeki gibi Genel Kurul ve Denetim Kurulu organlarını bulundurması zorunludur.

Paylı Komandit Şirket

Paylı komandit şirket, sermayesi paylara bölünmüş ve aynı zamanda şirket alacaklarına karşı ortakların bir veya birkaçının sınırlı sorumlu olduğu şirket türüdür. En az 5 ortak bulunması gereken komandit şirkette ortaklar şirketi yönetim ve temsil konusunda sınırsız sorumluluğa sahiptir.

Şahıs Şirketleri

Şahıs şirketi birey olarak kurabileceğiniz süreç olarak da Anonim ve Limited şirketlerden daha kısa ve basit aşamalara sahip olan çok daha kolay vergi mükellefi olup işinize başlayabileceğiniz bir şirket türüdür. Şahıs şirketinde başlangıç sermayesi yoktur. Şahıs şirketi adından da anlaşılacağı gibi tek kişiye ait olup bütün yetki ve sorumluluk bir kişide toplanmıştır. Bundan dolayı şahıs firmaları tüm mal varlığı ile şirkete karşı sorumludur. 3 tür şahıs şirketi vardır. Bunlar;

Daha Fazla Kaybetme !

Yemek kartı kullanmayan bir işetmenin zararı yılda 45.000₺ olarak hesaplandı.


Hemen Öğren

Kollektif Şirket

Kollektif şirket iki veya daha fazla ortak tarafından kurulur ve ortaklar şirket borçlarına karşı sınırsız sorumludurlar. Borç ve taahhüt konusunda şirket birinci sırada ortaklar ise ikinci sırada sınırsız sorumlu tutulur. Bu şirket türünde her ortağın şirketi aynı oranda yönetme hakkı vardır.

Adi Komandit Şirket

Tüzel ve gerçek kişiler arasında kurulabilen ve ülkemizde pek tercih edilmeyen bir şirket türüdür. Bu şirket türünde alacaklara karşı ortaklardan bir ya da birkaçı sınırsız sorumlu iken bir ya da birkaçının sorumluluğu sınırlıdır. Buradaki şirket alacaklarına karşı sınırsız sorumlu olan ortak ancak gerçek kişidir. Tüzel kişiler sınırlı ortak olabilirler. Sınırlı ortak olan tüzel kişilere komanditer denilirken, sınırsız ortak olan gerçek kişilere komandite denilir.

Adi Şirket

İki veya daha fazla kişinin belirli bir amacı gerçekleştirmek için mallarını ve emeklerini birleştirmeleri ile ortaya çıkan şirket türüdür. Yapısı ve işleyişi bakımından daha basit bir şirket türü olduğu için ortak proje bazlı işlerde daha çok kullanılır. Adi şirkette mal varlıkları üzerinde ortakların müşterek hakkı vardır. Adi ortaklıkta hukuki olaylarda kendi başına hareket etme gibi bir durum söz konusu değildir. Aleyhte ve lehte olan durumlarda ortaklar beraber sorumludur. Adi ortaklıkta ortakların iş yapabilmeleri, fatura kesmeleri için vergi dairesine başvuruda bulunup, vergi numarası almaları gerekecektir.

İki Kategoride Bulunan Şirketler

E-Ticaret Şirketi

E-ticaret şirketleri şahıs ya da sermaye şirketi olarak kurulabilirler. E-ticaret şirketi internet ortamında mal veya hizmet satışı yapan, real mağazalara göre daha cazip fiyatlı ürünler sunan ödemeleri dijital ortamda kabul eden şirket türüdür. Kuruluş veya işleyiş prosedürleri hangi şirket olacağına göre değişiklik gösterir.

Faktoring Şirketi

Özellikle iç ve dış ticarette kısa vadeli ürün satışı konusunda başvurulan bir finans şirketidir. Vadeli şekilde satış yapan firmaların mal ve hizmet satışından dolayı ortaya çıkan alacak hakkını satın alan şirkettir. Faktoring şirketlerinin kuruluş ve işleyiş prosedürleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenir.

Ödenmiş Sermaye Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

Ödenmiş Sermaye Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

Vergi Avantajı Konusunda Vergi Uzmanları Neler Söyledi ?

işletmeler için vergi kazancı fırsatı

Devlet Teşvikli Vergi Avantajları Nelerdir ?

Ticaret Şirketleri Nelerdir ?

Yemek Kartında Vergi Avantajı Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.