Şirket Değerleme

Şirket değerleme

Bazı şirketlerin büyümek için sermayeye ihtiyaçları olabilir veya bazı durumlarda yatırımcılar şirkete yatırım yapmak istiyor olabilirler. Böyle bir durumla karşılaştığınızı düşünün. İşte o zaman şu soruya cevap bulmaya çalışacaksınız; şirket değerleme nasıl yapılır?

Sorunun yanıtı aslında halka açık olan şirketler için daha kolay bir işlemdir. Halka açık olan şirketlerin hisse değerleri borsada alıcı ve satıcılar tarafından belirlenir. Fakat halka açık olmayan şirketlerde ise bu değerleme işlemini yapabilmek daha zor bir şekilde gerçekleşir. Bunun yapılabilmesi için çeşitli modellemeler ve tahminler kullanılır. 

Şirket Değerleme İşlemi Yapılırken İskonto Edilmiş Nakit Akışları

Şirket değerleme işlemini yaparken dikkat etmeniz gereken 3 konu bulunmaktadır;

  1. Gelecekte ne kadar elde edileceği
  2. Elde edilecek karın yıllık artış seviyesi
  3. Şirketin beklenen kar ve risk durumu

Mesela 100 TL’yi yıllık %10 faiz için bankaya yatırdığınızı düşünelim. Aslında bu şu anlama gelir; gelecek yıl 110 TL alabilmek için şu anda 100 TL’den vazgeçtiniz. Şimdi bu örneği şirketimize evirelim. Şirketimizin gelecek sene vergi öncesi 110.000 TL kara geçmesini istediğimizi düşünelim. Yapılan yatırımların ardından bir yıl sonrasında %10 gelir elde edeceğini düşünen yatırımcılar şirketinize şimdi 100.000 TL yatırabilirler. Fakat yatırımcı denen kişiler sadece gelecek sene için gelecekte olabilecek tüm karlar için yatırım yapan kişilerdir. Bu durumda da gelecekte olabilecek tüm karlar aynı anda değerlendirilmelidir. İleriki yıllarda olması beklenen karlar, elde edilmeyi bekleyen kar oranında bugüne adapte edilebilir. 

Tam olarak konunun oturması için örnek vermek gerekirse şirketinizin önümüzdeki 5 yıllık serüven içerisinde yılda 100.000 TL kar elde ettiğini düşünelim.

Aslında yılda %10’dan 5 yıl içerisinde 500.000 TL kazanç elde etmeyi bekleyen yatırımcı şimdi 379.079 TL’sini şirkete yatırmalıdır. 

Yatırımcının beklediği tahmini yüzde oranı yatırımı ne kadar riskli gördüğü ile alakalı bir durumdur. Yatırım ne kadar riskli gözüküyorsa yatırımcının beklemiş olduğu kazanç oranı ona göre daha yüksek olur. Bunun sebebi ise yatırımcı olan kişinin farklı bir alternatif olarak yatırım yapacağı daha az riskli işlerin bulunmasından kaynaklanmaktadır. Yukarıdaki rakamları tekrar baz alıp incelediğimizde yıllık beklenti oranının çok riskli olduğu bir yatırım için yüzdeyi %50 olarak düşünelim.

Bu şekilde düşündüğümüzde yükselen risk oranından ötürü bugüne adapte edilmiş değeri 173.663 TL’ye geliyor. 

Bir de her yıl 100.000 TL sabit yükseliş yerine kazancın her yıl %20 arttığını farz edelim.

İlk olarak verilen örnek ile şimdi verdiğimiz örnek arasındaki tek fark şudur; vergi öncesi kar tutarında yıllık %20 artış gerçekleşmesidir. Bu gerçekleşen %20 artış bugüne vurulduğunda iki katına yakın bir artış sağlar. 

Not: Yukarıda gerçekleştirilen hesaplamalarda 5 yıllık bir süre ele alınmıştır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.