Swap nedir? Ne işe yarar? ve ne amaçla kullanılır?

TCMB, doları düşürmek için swap yaptı

Ülkemiz ve dünyamızı ilgilendiren bir çok toplumsal olayla birlikte ekonomik olarak da gündem çok çabuk değişiriyor. Dış etkilerin ve/veya doğal afet, ekonomik savaşlar vb. manipülasyonların sonucunda Amerikan Doları, Türk lirası karşısında aniden yükselişe geçebiliyor. Bu durumlarda ekonominin patronları da bir çok önlem almaya gayret ediyor. Bunlardan birisi de SWAP.

Peki zaman zaman ülke gündeminin birinci sırasına oturan SWAP ne demektir ve ne işe yarar? Sizler için araştırdık.

Bilindiği üzere 2018 Ağustos ayında kurdaki dalgalanmayla başlayıp, kriz isteyenlerin desteklediği, ekonomimize yapılan saldırılarla enflasyon artışını fırsat bilerek ülke genelindeki her türlü ihtiyaç malzemesine yapılan zamlarla halkımız ve yönetim mekanizmamız uğraşmak zorunda kalmıştı.

İlgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz: Piyasalar TCMB’nin faiz kararına odaklandı

Swap anlamı ne? Ne işe yarıyor?

Foreks piyasalarında anılan bu terim, kelime anlamı bakımından takas etmek, değiş – tokuş yapmak şeklinde ifade edilir. Finans piyasalarındaki anlamına gelince, karşılıklı iki kişi veya işlem yapan tarafların süresi belirlenmiş bir zaman içerisinde konulan şartlara göre faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı anlaşma yoluyla değiştirdikleri sözleşmeye denilir.

TCMB, yaptığı swap işlemiyle dolardaki ani çıkışı durdurmayı amaçlamıştır

Swap işlemi nasıl yapılır?

Foreks piyasaları için bu kavram gecelik faiz maliyeti veya taşıma maliyeti olarak da ifade edilmektedir. Foreks işlemlerinde kişinin aldığı para borç olarak verilirken satılan para ise borç hanesine yazılır. Swap bu noktada devreye girerek swap bedelleri işlem yapılan döviz kurlarındaki durumuna bakılarak düşük faiz ve yüksek faiz ilişkisi göz önüne alınarak hesap edilir. İki para birimini yüksek faizli olanını satılıp düşük faizli olan alınıyorsa düşük olan para biriminin gecelik taşıma maliyeti göze alınmış demektir. Bu durum swap maliyeti olarak işlemi yapan kişinin hesabına eklenir.

Örnekle anlatılacak olursa

Dolar TL alımında yatırım yapan kişi piyasada anlaşılan şekliyle TL satarak faizi daha düşük olan dolar aldığından dolayı swap adıyla yatırımcıdan eksi yönde bedel hesabına aktarılır. Tersi olan durumda ise dolar TL satış durumu olan kişi yüksek faizli TL’ye yatırımda bulunduğu için gecelik yatırılma bedeli olarak pozitif şekilde hesabına yansıtılır.

İşte bu takas işlemlerini yaparak kurda yaşanacak dalgalanma risklerini sigortalatmak amaçlanmaktadır.

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.