Pazarlama Planı Nedir?

pazarlama-plani

“Pazarlama planı nedir ve pazarlama planı aşamaları?” sorularına yanıt bulacağınız yazımızda, şirketinizin yükselişi için gerekli olacak planlama aşamasını şu şekilde anlatıyoruz. İşte pazarlama planı hakkında bilmeniz gerekenler:

Pazarlama Planı Nedir?

Pazarlama kavramı bugünlerde bu zamana kadar ki en önemli dönemlerini yaşamaktadır. Tabi bunda pazarlama içeriğinin ve yöntemlerinin çok daha ileri ve profesyonel bir hale gelmesinin de büyük etkisi var. Yine de en önemli sebep pazarlamanın doğrudan karlılık ile ilgili bir kavram olmasıdır. Doğru ve başarılı pazarlama stratejisi sayesinde çeşitli ürünleri etkili bir şekilde satabilir ve para kazanabilirsiniz. Doğru analizi yaptıktan sonra gerekli adımları doğru bir şekilde izlemekse bu noktada önemli. Peki, pazarlama planı nasıl yapılır?

Pazarlama Planı Aşamaları

Bir pazarlama stratejisi geliştirmeden önce işinizin doğasını kesinlikle anlamalısınız. Diğer bir deyişle, pazarlama stratejilerini formüle etmek için büyük şirketlerin ve büyük firmaların bugün takip ettikleri yolu izleyip, değerlendirme yapmanız gerekir. Genel kabul görmüş 5 pazarlama aşaması vardır. Fakat 5 rakamı kesinliği temsil etmez. Bazen bu aşama sayısı 4’e indirilebilir iken bazen de 9’a yükseltilebilir. Ancak en çok tercih edilen pazarlama modeli 5 aşamalıdır.

Durum Analizi

Şirketinizin konumunu daha net görmenizi sağlar. Satılan ürünün veya hizmetin rakip firmalar karşısındaki durumunu değerlendirebilir, sizi gelecekteki risklerden ve beklenmedik rakip atılımlarından koruyabilir.

Hedefler

Durum analizini başarıyla gerçekleştirdikten sonra, gerçeklikten ayrılmadan hedefler belirlemek sizin yararınıza olacaktır. Bu kısımda mütevazi ve tutarlı olmak oldukça önemli bir hacim kaplar. Doğru belirlenmiş hedefler başarı basamaklarını kolayca tırmanmanıza yardımcı olur.

Strateji

Stratejik aşamada, belirlenen hedeflerin sağlanabilirlik dereceleriyle ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapılır. Başka bir şekilde söylemek gerekirse, hedeflemenin yeniden değerlendirilmesi ve kontrolünü içerir. Herhangi bir kusur yoksa firmanızın güçlü ya da rakibinizin zayıf yönlerine göre bir strateji yapılıp yapılmayacağı belirlenir.

Taktikler

Taktik aşamasında belirlediğimiz strateji ile hangi kanallar üzerinde durulacağı belirlenir. Örneğin, reklam başlığı altında, sosyal medya, televizyon ve basım ajansları aracılığıyla hangi reklam seçeneğinin belirleneceği gibi konular. Hedef kitleyi iyi anlamak ve yolu buna göre belirlemek gerekir.

Bütçe ve Denetimler

Bütçe değerlendirilmesi yapılırken çok dikkat edilmelidir ve uzmanlık gerektirir. Bu sadece rakamlardan yola çıkarak yapabileceğiniz bir değerlendirme değildir. Bir değerleme yaparken, görünmez bir soyut kavram olan risk faktörlerini sayısal olarak hesaplamalısınız. Diğer yandan denetim aşaması, faaliyetler ve ilerleme hakkında bilgi edindikten sonra pazarlama stratejisinin sürekli kontrol edileceği ve gidişat hakkında bilgi edinilmesi anlamına gelir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.