e-ticaret kapasitesi 2018 yılında % 42 büyüdü

“Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü” ile ilgili rapor TÜBİSAD tarafından açıklandı. Dernek verilerine göre geçen yıl e-ticaret kapasitesinin % 42 büyüyerek 59,9 milyar liraya ulaştığı bildirildi.

Bilişim Sanayicileri Derneği’nin aktardığı raporda son 5 yılda e-ticaretteki büyüme oranının ortalama % 33 olduğu aktarıldı.

Raporu TÜBİSAD açıkladı

Geçtiğimiz günlerde yapılan basın toplantısıyla “Türkiye e-Ticaret 2018 Pazar Büyüklüğü” raporu TÜBİSAD tarafından açıklandı. Rapor ülkemizdeki e-ticaret hareketliliğini dünya genelindeki kanunlar dikkate alınarak ölçülüyor.

Açılışta konuşan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, geçen yıl ülke ekonomisi zor günler geçirmesine rağmen e-ticaretin büyümesini sürdürdüğünü söyledi. Toplantıya konuşmacı olarak Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın iştirak etti.

Dijital dönüşüm her alanda lazım

Konuşmasının devamında ise Karaca, “E-ticaret sektörü, belki de artık dijital ticaret demek daha doğru olacak, Türkiye’nin hızla büyüyen, gelişen ve en dinamik sektörleri arasında yer alıyor. Dijital dönüşümün kamu ve büyük işletmelerin yanı sıra KOBİ’lerde, toplumda ve bireylerde de olması büyük önem taşıyor. Bireylerin yeni teknolojileri kullanarak hayatlarını kolaylaştıracak gelişmelere adapte olması sektörün büyümesinde itici güç unsuru. KOBİ’lerin teknolojik devrimi yakalayıp, yeni iş modellerine uyum sağlayarak sundukları ürün ve hizmetlerle ekonomik büyümeye katkısı son derecede önemli. Her iki kesimin bu dinamikleri dijital ticaretin büyümesine katkı sağlıyor.” dedi.

e-ticarette büyük şirketler çok kazanıyor

Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın, yapılan çalışmada şirketlerinin de bulunmasından dolayı mutlu olduklarını, geçen yıl büyük e-ticaret sitelerinin pastadaki paylarının artış gösterdiğini belirtti. Günaydın, “Geçmiş yıllara paralel olarak büyük ölçekli sitelerin trafik, alışverişe dönme oranı ve sepet büyüklüğü performansları küçük sitelere göre daha fazla artıyor. Geçtiğimiz beş yılda ilk 10 sitenin pazar payı yüzde 40 düzeyinden yüzde 53’e yükseldi.” diye konuştu.

Pazarın büyümesine akıllı telefonların artması, e-ticaret sitelerinin mobil uyumlu olması, telefon internet ücretlerinin düşük olması katkı sağlıyor. Bu gelişmelere rağmen ülkemiz e-ticaret hacmi dünya ortalamasının çok altında bulunuyor. Yapılan teknolojik hamlelerle pazar hacminin artması hedefleniyor.

Ülkemizde mobil telefonlar ile alışveriş yapma oranı arttı

e-ticaretin ekonomiye katkısı büyük

Ekonominin büyümesine e-ticaretin katkı sağlamasının memnuniyet veren bir durum olduğunu ifade eden TÜBİSAD e-ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş şöyle devam etti:
“Türkiye’de son beş yıla baktığımızda e-ticaret hacminde ortalama yüzde 33’lük bir büyüme görüyoruz. Geçtiğimiz yıl yüzde 42’lik bir büyüme oldu. E-ticareti yalnızca online alışveriş olarak değil, harekete geçirdiği sektörlerle birlikte ele almak gerekiyor. Bu açıdan e-ticaret ülkemizde özellikle turizm, teknoloji ve perakende sektörlerinin gelişmesine çok önemli katkıda bulunuyor.” dedi.

KAYNAK: Kobilgi Haber

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.