E-Fatura Nedir?

E-Fatura Nedir?

E-Fatura Nedir?

E-fatura adından da anlaşılacağı üzere faturaların elektronik ortamda kesilip kağıt israfında bulunmadan karşı tarafa yine elektronik ortamda gönderilmesidir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından formatı ve standardı belirlenen e-fatura ülkemizde 397 sıra nolu VUK tebliği ile 5 Mart 2010 tarihi ile hayata geçirilip uygulamaya konulmuştur. 

E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-faturaya geçmek isteyen işletmelerin öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuru yaparak kayıt yaptırıp, aktivasyon sürecini tamamlamaları gerekmektedir. Peki bu süreç hangi adımlardan oluşur?

Mali Mühür Temini: Mali Mühür sertifikası e-fatura için şirketlerin edinmesi gereken, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen elektronik bir mühürdür. Bunun için Kamu Sertifikasyon Merkezi internet sitesine girerek başvuru yapıp ücret ödemesini tamamladıktan sonra 3-10 gün arasında sertifikaya sahip olabilirsiniz. 

Online İşlemler: Mali Mühür alan işletmeler telefon, adres gibi gerekli bilgilerini online olarak Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin sitesinden güncelleyebilirler. 

E-Fatura Başvurusu: E-Fatura kullanmak isteyen işletmeler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesine girerek “e-fatura canlı ortam başvuru” formunu doldurup başvuru yapabilirler. Başvurunun kontrolü için ise başvuru sorgulama ekranından başvuru kaydınızı inceleyebilirsiniz. 

E-Fatura Aktivasyonu: Son adım olan e-fatura aktivasyonunda, e-fatura gönderip almak için oluşturduğunuz hesabı aktif hale getirmeniz gerekmektedir. Bunun için yapacağınız işlem çok kolay. Bilgisayarınıza indireceğiniz e-fatura programını çalıştırarak mali mührünüzü kullanmanız gerekmektedir. Böylece hesabı aktive ederek sisteme giriş yapmış olacaksınız. 

E-Faturanın Avantajları

E-fatura birçok bakımdan işletmelere avantaj sağlamaktadır. Genel olarak belirtmek gerekirse e-faturanın işletmelere getirdiği avantajlar şu şekildedir;

  • İşlem maliyetlerini azaltır. 
  • Kargo, kağıt, fiziksel arşiv gibi maliyetleri azaltır. 
  • Faturaların güvenle saklanmasını sağlar
  • Hız bakımından zaman tasarrufu sağlar

E-Fatura Mükellefi Nedir?

E-fatura adından da anlaşılacağı üzere faturaların elektronik ortamda kesilip kağıt israfında bulunmadan karşı tarafa yine elektronik ortamda gönderilmesidir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından formatı ve standardı belirlenen e-fatura ülkemizde 397 sıra nolu VUK tebliği ile 5 Mart 2010 tarihi ile hayata geçirilip uygulamaya konulmuştır. 

Peki kimler E-fatura mükellefidir?

E-fatura mükellefi e-fatura kullanması yasalarla belirlenmiş kişilerdir. 2018 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 10 milyon ve üzeri olan firmalar ile internet ortamında brüt satış hasılatı 5 milyon ve üzeri olan firmaların en geç 01.01.2020 itibari ile e-defter ve e-fatura kullanmaları gerekmektedir. E-fatura kullanmaları zorunlu olan mükellef  firmaların e-faturaya geçmemesi durumunda VUK’nda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. 

*Daha detaylı bilgi almak için e-fatura mükellefi nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.